Mardi gras

I fredags åkte jag och Räven på en miniresa till Mohács i södra Ungern för att vara med om Búsó-festivalen, ett slags Mardi gras-firande med kroatiska rötter. Sedan slutet på 1700-talet har Mohácsborna ägnat veckan innan fastan åt att klä ut sig i pälsar och läskiga masker med horn och föra så mycket oväsen som möjligt. 
Syftet med det är att skrämma bort vintern!



Flyget från Skavsta var två timmar försenat och vi hann med nöd och näppe med tåget till Mohács. Ombord behövde man inte svälta precis! Den här rätten har det politiskt icke-korrekta namnet zigenarstek.




Efter en ovanligt kall vinter var våren på väg i södra Ungern. Det droppade från takrören och på Donau flöt isblock förbi.




Som skydd mot översvämningar löper en lång mur längs med strandpromenaden.




Mohács är vanligtvis en sömnig liten stad med ungefär 18 000 invånare. Men under Búsó-festivalen lever den upp och blir en helt annan. Här har någon pyntat fönstret i en karnevalsinspirerad stil.




På marknaden kunde man köpa allt möjligt fint och gott. Som min favorit rostade kastanjer (glömde bort att köpa det dock) ...




 ... kürtös kalács
, en kaka som viras runt ett spett och grillas och finns i olika smaker. Vi köpte med kanel, det smakade lite som kanelbulle.




... surkålsfylld paprika ...




... alla möjliga sorters godis ...




... fejkkörsbärsblommor ...




... cigarettrökande hästar ...




... ulliga får....




... och inte minst, påkostade masker med lång päls och snirkliga horn från något som kallas laczka-får. Det finns cirka 30 masktillverkare i stan, berättade en försäljare för mig.




Vi väntade länge vid floden på att processionen skulle komma förbi. Och plötsligt dök det högljudda gänget upp runt ett gathörn. 
Mohácsborna tar verkligen festivalen på allvar. Varje år klär 500-600 personer ut sig, de flesta av dem ingår i olika grupper som förbereder sig för den här veckan under hela året. 




Den här träsnurran gjorde ett gnirpande ljud som hördes vida omkring.
Skramlande metallbjällror var också populärt.




Tåget ackompanjerades av en liten orkester som följde med på en vagn.




Tjejerna hade ögonmask,slöja och traditionella kläder, som var väldigt fina med utarbetade detaljer.





Om man hade riktig tur kunde man få syn på karnevalsdeltagare utan mask. Här är det några som tar en matpaus.




Vi var lite besvikna för att vi inte kunde stanna på söndagen, när maskmänniskorna bränner Vintern på bål och dansar runt elden på  torget. Men det får kanske bli en annan gång!



Alla var inte lika imponerade av spektaklet.

Kommentarer
Postat av: Esse

Fina bilder! Verkar vara en spännande karneval! Är det vanligt i Ungern? Är det karneval även i Budapest?

2012-02-24 @ 09:30:38
Postat av: Asfaltshemligheter

Hej!



Kul att du gillar bilderna! Ja, det var jättehäftigt att vara där, det var verkligen en speciell stämning i stan. Festivalen är unik för Mohács. Tror annars inte det är speciellt vanligt med karnevaler i Ungern överhuvudtaget.

2012-02-24 @ 11:55:24
Postat av: Hanna Håkansson [ Foto ]

ser spännande ut :)

2012-02-24 @ 17:40:02
URL: http://hkansson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0