Den hemliga trädgården i Tumba bruk


Igår gjorde jag och min kompis Brita en utflykt till Tumba bruk. Det tog en evighet att komma dit, jag åkte buss, pendeltåg och buss igen. Men bruket, med papperstillverkningsmuseum och fik, var väldigt fint. Och finast av allt var en övergiven (?) trädgård som vi hittade bakom det här huset.



Där fanns ett solur som visade på kvart i tre ...



... och som gjorde en UFO-liknande skugga på marken.




Trädgården sluttade uppåt och var översållad med scilla och vitsippor. Citronfjärilar och påfågelsöga fladdrade förbi, men de var svåra att fånga på bild!






Vi hittade även små små skatter. Den lilla koppen var det länge sedan någon drack ur.




... och snäckor på sockeln till en pelare.



Ansiktet på pelaren höll ett vakande öga över trädgården.



Det kände lite som att tiden stod stilla i den "hemliga" trädgården.


Sen gick vi tillbaka nerför trätrappan bredvid huset, som tydligen varit Riksbankens pappersbruk, och satte oss i solstolarna i kaféet och njöt av den kanske första riktiga vårsolen!





Ett oväntat besök

Hundar som rastas av sina ägare är en vanlig syn på Nytorpsgärde. Långhåriga ökendjur med puckel ser man inte lika frekvent. Men i helgen har cirkus Wictoria slagit sig ned vid Kärrtorps IP med sina husvagnar och tält. Mellan föreställningarna fick kamelerna komma ut och lufta sig och bidrog till att grönområdet kändes betydligt mer exotiskt än vanligt!

  


En italiensk barockträdgård i Gamla stan


Det här måste väl ändå vara en av Stockholms bästa hemligheter! Tessinska palatset på Slottsbacken, där landshövdingen bor, ser ut så här på utsidan. Stiligt så klart ...




 ... men det är inget mot insidan där det döljer sig ett italienskt barockpalats, med en liten häcklabyrint och allt. En något otippad miljö i Stockholm!




I lördags när det var kulturnatt var trädgården öppen för allmänheten och dessutom stämningsfullt upplyst med facklor.




En rolig detalj var en liten fågel som satt på en sockel och kurade.


Konstrunda i Midsommarkransen


I lördags tog jag och Räven bussen till mysiga Midsommarkransen, där vi hade hört att det skulle vara konstrunda.



Speciellt för den här helgen visade lokala konstnärer och konsthantverkare upp sina alster i ateljéer, gallerier och andra lokaler.
Vi började på biografen Tellus där det bjöds på rödvin och vingummin som tilltugg till konsten.



Anna-Maria Hilborn hade gjort fina landskap.



Den röda flaggan signalerade att man var med i Konstrundan.



I den pyttelilla affären Möbelmakeriet såldes re-makemöbler och de här söta kuddarna.



Något av det finaste vi såg var Olle Halvars af Franzens anteckningsböcker med motiv från gamla böcker som han fyndat på loppisar. Jag köpte en sån här, omslaget kommer från en barnbok från 70-talet!




Ett konstverk som inte var med i Konstrundan.



Vi åt grön ärtsoppa på kafé Hedvigs som hade knallrosa väggar.




Det är som sagt var väldigt fint i Midsommarkransen. Känns lite som en egen sällsam ö omgärdat som det är av bullrande bilvägar.  Kolla in det här huset till exempel!


After work på NK

Ett lite småhemligt ställe som jag upptäckte för inte så länge sedan är baren i NK:s saluhall på nedre plan i varuhuset. Häromveckan var jag, Räven och vår kompis S där på after work.




Det roliga med baren är att de har massor av olika ölsorter, många av dem från små svenska bryggerier. Bland annat drack vi de här:



Västafrikanskt vid Gullmarsplan



För några månader sedan dök en blåmålad vagn upp bredvid tunnelbanespåret vid Gullmarsplan.
Gatuköket Amos Kitchen kanske inte har det bästa läget mellan den urinstinkande passagen från tunnelbanan och bowlinghallen. Men killarna bakom Amos Kitchen har den lovvärda ambitionen att utöka Stockholms gatumatsutbud med västafrikansk husmanskost, dessutom med två olika rätter att välja på varje dag! "Vi vill egentligen ha en restaurang, det här är första steget", säger de.
På menyn finns rätter som Jollof rice, okragryta och soppa med fufu. Dessutom finns alltid ett vegetariskt alternativ. Jag tog hem en låda auberginegryta med ris, som smakade riktigt bra!

Rapport från Kungsträdgården


Nu är det bara en tidsfråga innan det rosa taket breder ut sig över Kungsträdgården! Ta dig dit om du har tillfälle, de blommande körsbärsalléerna är magiska.



Stjärnan på Hötorget


Hötorget 17.43. En gatsten är inte som de andra.


Veckans tunnelbanekonst


I Västertorps tunnelbanestation kan man låta fantasin segla iväg med luftballongen som är ristad med sgraffito-teknik på väggen. Konstnären Jörgen Fogelquist lät sig inspireras av Andrées luftballongsfärd till Nordpolen år 1897. Men tyvärr fick det storslagna äventyret inget bra slut. 
Lite längre bort i t-banestationen finns en annan bild som visar hur det såg ut när expeditionens läger hittades år 1930, med skelettdelar, kläder och snöskor som isbjörnar spritt ut.

 

Slottsbesök och växthusfika


Idag när vi hade tillgång till bil passade Räven, min kompis A och jag på att göra en utflykt långt ut på Färingsö, till Svartsjö slott! Slottet grundades redan av Gustav Vasa, men har sett ut som det gör idag sedan 1700-talet.




Själva slottet var inte öppet, men man kunde promenera i slottsparken. Där fanns det en och annan blåsippa ...




... och en salamanderdamm. Det fanns även en torrlagd vallgrav, knotiga ekar, en lövsal och något som kallades nunneallé. En gammal hederlig engelsk park med andra ord!




Vart leder trappan?




I närheten hittade vi ett fik med tillhörande gårdsbutik som hette Äppelfabriken. Det var lite för kallt för att sitta ute men vi åt rödbetskaka dekorerad med lavendel bland blommande grenar i ett växthus. Kan varmt rekommenderas!




En riktigt bra bonus var att Äppelfabriken även drev kattpensionat. En av gästerna var den här stiliga kissen!



Långfredagsbrunch


Utanför fönstret såg det ut så här.



Men på köksbordet hade Räven gjort påskfint med gula tulpaner, lila påskris och påskpynt som han hade köpt i en antikaffär på Upplandsgatan.




Han hade även gjort ett arrangemang med en backsippa och påskliljor i en champagnelåda av trä.




Vi åt huevos rancheros, en mexikansk frukostklassiker som jag sett recept på i Kupé, med guacamole, färskpressad juice och honungsgratined grapefrukt efteråt. Den bästa frukosten jag gjort på länge om jag får säga det själv!


Påskträdet

På Vaksalatorg nära mitt jobb i Uppsala ställer de varje år vid den här tiden upp en björk mitt på torget som skolbarn får påskpynta. Det ser lite ut som att nån har kastat upp en näve kulört påskgodis i luften. En härlig syn!



Om det är någon som känner till något liknande i Stockholm får ni gärna tipsa!



I bakgrunden syns den stiliga Vaksalaskolan ritad av stadsarkitekten Gunnar Leche  på 1920-talet.


Själv matchade jag trädet med en sjal i krokuskulörer.

Rosa vårtecken

Det är nästan minusgrader på morgnarna, men snart, snart blommar de japanska körsbärsträden i Kungsträdgården!



RSS 2.0