Sommarledigt

Nu tar Asfaltshemligheter sommarledigt i cirka två veckor. Ha nu en riktigt skön sommar och om ni hittar några nya smultronställen eller dolda pärlor – tipsa mig!

 


Törnrosaslottet vid Fyrisån

Även i söndags vräkte ju regnet ner. Då ägnade jag och R oss åt en väldigt lämplig aktivitet – afternoon tea på Salsta slott utanför Uppsala!
Så här goda saker bjöds det på på eftermiddagsteet som serverades i den så kallade vinterträdgården, ett rum med utsikt över sluttningarna ner mot Fyrisån och med vackra vita valv.Salsta slott är ett lite bortglömt Törnrosaslott norr om Uppsala som förtjänar mycket mer uppmärksamhet. Kanske blir det ändring på det i sommar när en tv-serie med bland annat Johan Ulfveson och Sissela Kyle ska spelas in där.Slottet är från 1600-talet, har en spännande historia och var en gång i tiden ett av Sveriges största gods med en tillhörande barockträdgård. Idag är trädgården dock lite charmigt igenvuxen, som syns på bilden.Slottet var privatägt i många år men förvaltas nu av Statens fastighetsverk. En familj har tagit över skötseln av slottet och ordnar förutom afternoon tea även vinprovningar, bröllop, dagskonferenser och visningar med mera.
 
Invändigt är slottet stiligt men lite bedagat, men renoveringar pågår. Spökar gör det så klart också! Hör bara på det här: I ett rum finns det en blodfläck på golvplankorna som inte går att tvätta bort. Personer som har övernattat i det rummet ska ha gått en ruskig död till mötes efteråt. Enligt guiden är det olustigt att vistas ensam på övervåningen kvällstid, det känns som att någon inte vill att man ska vara där, enligt honom.

Jag höll mig för säkerhets skull på respektfullt avstånd från spökfläcken.
Fin tapet.
Inuti slottet finns det till och med ett litet kapell.


Observera guldängels skugga på väggen som är inte är på riktigt utan ditmålad!Utanför flyter Fyrisån, Upplands svar på Amazonas, förbi.Salsta är öppet för visningar bara ibland, för att vara på den säkra sidan är det är bäst att kolla hemsidan http://www.salstaslott.se/. Men med eller utan visning är slottet med omgivningar en utmärkt plats för en picknick! Det känns spännande med ett slott som är lite bortglömt men ändå har mycket att ge både när det gäller historia och miljö, tycker jag.

Loppis under bron

I lördags när regnet öste ner passade jag på att skydd under Skanstullbron. Där är det loppis varje lördag och söndag under sommaren. Även om det inte blev några fynd för min del var det riktigt mysigt mellan betongpelarna och med Northern soul-musik som strömmade ur högtalarna. Det kändes lite som att vara i New York eller Berlin. Ett helgtips!
Mer info om loppisen på http://bakatframat.se/sommarloppisen/
Slappa söder om Söder

Hängmattor är ju något av det bästa som finns. Det kan dock vara svårt att komma över en om man inte har en egen trädgård. Men i en liten park bakom Pastellvägen i Skärmarbrink finns det några upphängda mellan päronträden som är fria för alla att använda.

En varm sommarkväll som i kväll är det inte fel att gunga lite fram och tillbaka i horisontellt läge och se solen långsamt försvinna ner bakom Globen!


Päronfika

Tänk att ha ett eget sommarkafé! Karl och Kristina som bor i 1700-talstorpet Pungpinan har realiserat sin dröm och öppnat fik i sin mysiga trädgård som verkar passa ypperligt för ändamålet. De har till och med en syrenberså! Jag och R var där i helgen, jag fikade på tema päron som syns på bilden nedan.

"Karl och Kristinas sommarcafé" ligger vid Skogskyrkogården i hörnet Gamla Tyresövägen-Skarpnäcksvägen och har öppet torsdag-söndag under sommaren.

Och ja, Pungpinan är ett ganska konstigt namn. Det kommer ifrån en beryktad 1700-tals krog som låg mittemot torpet och där det sades att man "pinade penningpungen" när man köpte sitt brännvin.
Pappersstaden


Högt över Sergels torg finns en liten, alternativ stad, helt gjord i papp. Utställningen "Återbruksstaden" i fönstret högst upp i Kulturhuset är gjord av barn, och som hörs på namnet enbart av återanvända material som äggkartonger, plastflaskor,  stanniolpapper och skumgummi. Hötorgsskraporna i bakgrunden blir som kulisser till ministaden som känns lite som en bosättning på en annan planet.


Alice i Underlandet

Det här är ju inget vidare bra tips eftersom utställningen tog slut idag, men nästa gång fotokonstnären Helena Blomqvist visar sina verk i Stockholm - gå och se dem!
Jag var på Fotografiska idag och hamnade i en drömsk och lite olycksbådande sagovärld med Alice i Underlandet-känsla. Det bästa jag sett på länge!

RSS 2.0