Det övergivna utomhusbadet

I lördags promenerade jag och Räven i Vanadislunden i Vasastan. På ett ställe fanns det ett hål i staketet. På andra sidan hittade vi ett övergivet utomhusbad!

Vi följde vattenrutschbanan som ormade sig ned för kullen ...






Märkliga figurer gav sig tillkänna ...



 ... tills vi kom ner till bassängen. Det verkar vara ett tag sedan någon tog sig ett dopp. Hade Stockholm varit Berlin hade det lätt legat en bar vid bassängen konstaterade vi. Säkert med kulörta lyktor runt omkring.



Omklädningshytterna var lika bortglömda de.



Det fanns fina målningar på papegojor och tukanfåglar.



Tydligen stängde Vanadisbadet igen så sent som 2007. Det finns planer på att riva det som finns kvar och bygga en ny badanläggning på platsen.




När vi kröp ut genom hålet och var tillbaka på Vanadislundens välklippta gräsmattor igen kändes det som att vi hade varit på besök i en helt annan värld.

Konditoriet vid Skogskyrkogården


På Sockenvägen mittemot den magnifika Skogskyrkogården ligger ett litet, till synes anspråkslöst, konditori.



Bakgården är ganska oinsmickrande men ändå trevligt och har riktigt gedigna bakverk och bröd. 
Ett bra tips för ett fikastopp om man har vägarna förbi.




Inomhus finns det ganska få sittplatser men utomhus kan man välja på terrassen under den stora linden eller grusplanen vid parkeringen. Där satt vi förra helgen och läste resereportagen i SvD!




Galleri London

Galleri London är ett fint litet fotogalleri på mysiga Fyristorg i Uppsala. Om man inte vet exakt var det ligger kan det vara lite svårt att hitta. Galleriet är inrymt i en något otippad lokal - en offentlig toalett från 1920-talet under jord!



Toaletten kallades London av Uppsalaborna eftersom den fick dem att tänka på tunnelbanesystemet i den brittiska metropolen. På 1970-talet bommades klosetten igen och lokalen stod tom ända fram till 2005 då den förvandlades till galleri. Den ideella föreningen som ligger bakom är måna om att bevara den gamla inredningen.

 

Men saker och ting används inte alltid till vad man tror!



När jag var där kunde man titta på Izabelle Nordfjells fina bilder från Sameland.




Den utställningen är tyvärr slut. Men på fredag öppnar Storstad - natur av Håkan Strand. Pressbilden i svartvitt visar en regnvåt folktom kaj med New Yorks skyskrapor i bakgrunden. Verkar lovande!

Galleri London har öppet fredagar klockan 12-18 , lördagar 11-15 och söndagar 12-16.

Högdalstopparna

Bakom Högdalenverket breder Högdalstopparna ut sig, tre konstgjorda kullar som skapades av tippmassor i början på 1960-talet. Vi band fast cyklarna i ett vägräcke vid kraftvärmeverket och gav oss ut på upptäcktsfärd. 72 meter över havet hittade vi ett ödeland med jättelika björnlokor, blåeld och nyponsnår, en övergiven rodelbana och en imponerande utsikt över skogar och sjöar ända bort till Globen.







Snällt budskap på cykelvägen hem!


Dumplings och en dubbel regnbåge


På Jin & Peeters deli på Kungsholms strand kan man få fantastiska dumplings som smälter i munnen, otroligt goda ekologiska fruktdrycker från Flen och belgiska våfflor med grädde och florsocker.
En härlig mix.




Våfflorna var slut när jag och R var där. Istället blev det en citronpaj till efterrätt.



På vägen därifrån såg vi flera grodor ...




... och något så fantastiskt som en dubbel regnbåge över Norrmalm!


Den underjordiska floden

Upplandsmuseet ligger i en gammal kvarn vid ett vattenfall i Fyrisån. Fram till den 16 oktober har de en utställning som heter Fikarasten och handlar om kaffevanor förr och nu. Förutom bilder på kaffedrickande tanter kan man titta på fina porslinskoppar, schyssta 70-talstermosar och ett uppdukat kafferep i en inomhusberså. Bland annat. En fin utställning som rekommenderas!



Men. Det mest spännande på Upplandsmuseet hittar man bakom en stängd liten järndörr på nedre botten. Bakom dörren hörs ett forsande ljud. Vad finns det där? Jo, en underjordisk flod!



Om man står på träbron i valvet kan man titta ner på Fyrisåns svarta vatten som störtar fram genom en del av kvarnbyggnaden, i det så kallade hjulhuset. Jag tyckte det här var en jättespännande plats när jag var liten, och jag tycker det fortfarande, uppenbarligen!
Dörren till hjulhuset är inte alltid öppen utan man kan få be personalen låsa upp.
Så här ser det ut på andra sidan valvet:





Den första bilden är tagen av Paul Sandberg och är från Upplandsmuseets samlingar.

Aspuddsparken

Ett mysigt utflyktsmål en helg är Aspuddsparken. Där kan man fika riktigt billigt och kolla på gulliga djur!





... som kaniner ...



... och ett och annat marsvin.




När jag var där var hästarna på sommarlov i Eskilstuna. Men i stallet låg en katt och sov i en fodersäck!


Turpojken i Gamla Stan

På Finska kyrkans fridfulla innergård i Gamla Stan finns något väldigt väldigt litet som många turister är intresserade av men som få stockholmare känner till.



"Järnpojken" har suttit och kurat på gården sedan 1967. Skulpturen gjordes av konstnären Liss Eriksson och sägs med sina 15 centimeter i höjd vara Stockholms minsta. Inte nog med det, den ger tur också! 
Den lilla järnpojken är alldeles blank om huvudet efter alla som klappat honom för att få lycka och framgång. En och annan lägger också en slant eller godis vid hans fötter. När Asfaltshemligheter var där fick han till exempel non-stop av två spanska turister. Pojkens grannar, den finska församlingen, tycker ibland synd om honom och sätter på honom en blåvit toppluva så han ska slippa frysa.



Det var min kompis B som visade mig Järnpojken, eller "Pojke som tittar på månen" som han heter egentligen. Sedan tog hon mig med till ett annat hemligt ställe! I korsningen Kåkbrinken-Prästgatan är en runsten inmurad i husväggen. Bredvid, precis på hörnet, står en kanon med mynningen uppåt. Tydligen placerades den där för att skydda vagnar mot stötar i den trånga gränden en gång i tiden. Jag har gått förbi här massor av gånger men konstigt nog aldrig lagt märke till runstenen och kanonen förut.



Annat fint i Gamla Stan: Mylingar ovanför en port ...



.. och en trasig flamingo på ett elskåp!


Paradiset i Skarpnäck

Trädgårdshuset i Skarpnäck är en riktig oas som känns mer som en botanisk trädgård än en handelsträdgård. Kanske är det så att alla blommor i hela världen går att köpa här  - från pelargoner till japanska körsbärsträd och en mimosa som drar ihop bladen om man nuddar vid dem. Vi kliver upp och nerför stentrappor, genom lummiga pergolor och förbi rödtimrade stugbyggnader. Här och var sitter Buddhor i små vackra vilsamma arrangemang. Trädgården är fantastisk. Det enda som saknas är ett fik! Flera bord med stolar runt om i det gröna visar att Trädgårdshuset kanske är inne på samma spår.

Trädgårdshuset ligger på Skarpnäcks gårdsväg 10. Mer  info finns på http://www.tradgardshuset.com/.











Den rosa husvagnen

Söderorts gröna kil Nytorpsgärde har hittills mest varit ett tillhåll för cyklister, joggare, hundägare och en och annan kringresande cirkus. Men för någon månad sedan hände något. Plötsligt stod den rosa husvagnen där nära Nytorpsbadet. Här kan man sitta på mattor i gräset, äta jättegoda quesadillas och våfflor med sylt och grädde, spela spel och lyssna på  latinonmusik som strömmar ut över grässlänten. Nytorpsgärde har äntligen fått ett soft hängställe! 
Rosa husvagnen stannar på gärdet september ut och har öppet varje dag fram till dess.

Hitta hit: T-banan: Grön linje till Kärrtorp. Vagnen ligger på gärdet mellan Nytorpsbadet och Fyrskeppsvägen.







Orhem

Bland de prydliga kolonistugorna i Orhem vid Drevviken finns något som bryter av. Skönt opretentiösa kaffestugan Torpet har en ruffig charm. Inredningen består av en omatchad blandning av nedsuttna fåtöljer,  fyrbenta besökare kan släcka törsten i hundbaren utanför och på kvällen lyses uteserveringen upp av lyktor i träden. Om man vill läsa tidningar kan man välja mellan Internationalen och Bang. Det finns även en kiosklucka där man kan köpa glass och godis och för behoven är det utedass som gäller. Torpet serverar goda matiga mackor och inför hösten lovar de värmande soppor framför den öppna spisen. Trevligt!








Solrosor

Om Vincent van Gogh hade åkt Uppsalapendeln hade han blivit glad. Strax innan tåget saktar in i Märsta tror man sig förflyttad till sydligare trakter. Utanför tågfönstret breder ett böljande fält av solrosor ut sig! Oväntat och uppiggande.



RSS 2.0